Dijagnostika putem medicinske astrologije

Dijagnostika putem medicinske astrologije

By | 2020-04-06T13:38:06+02:00 06/04/2020|Članci|

„Razjasni prošlo, shvati današnje i predvidjeti buduće: to je liječnikova zadaća“.

Hipokrat

Medicinska astrologija je grana astrologije koja se bavi utjecajem nebeskih tijela na zdravlje čovjeka , omogućava da dijagnosticira slabosti i snage našeg sistema. Koristimo je za postavljanje dijagnoze, određivanje koliko je bolest teška, kao i koliko će trajati, koji je najbolji način liječenja, odnosno davanje smijernica za određivanje terapije.
U prošlosti ova grana astrologije bila je veoma cijnjena, dok danas doživljava ponovnu popularizaciju usljed sve većeg interesa lječnika u svijetu za njene plodove.Te prve korake kao i uvijek čine hrabri pojedinci otvorenog uma.
Astromedicina nam otvara znanje i oblasti koje se tiču ne samo zdravlja, u najužem smislu, već nam omogućava da prepoznamo različite događaje koji se nama događaju preko fiziologije kojom vlada znak Djevice, a koje nesvjesno izazivamo svojim odnosom prema fiziologiji.
Astromedicina ima integralni, holistički pristup zdravlju čovjeka i zainteresirana je najviše za prave uzroke bolesti i poremećaje, a ne samo za njihove posljedice. Ono što astromedicina može ljudima da ponudi je otkrivanje uzroka problema. Sam rad na uzroku i njegovo osvješćavanje može dovesti do rješenja zdrastvenog problema, a za neke ljude otkrivanje uzroka dovodi do načina kako problem rješiti.

Kod astrologa se obično dolazi u trenucima velikih životnih prekretnica, dok se kod medicinskog astrologa dolazi kada je bolest već dosta odmakla, vjerojatno se već dogodila neka operacija, klijent ima podužu povijest bolesti i druženja sa liječnicima.


Najčešća pitanja upućena medicinskom astrologu su:
„ Da li je operacija nužna?”
„ Da li ću se izlječiti?”
„ Kada ću se izjlečiti?”
„ Koji je uzrok mojoj bolesti?“
„ Zašto nemamo djece?”
„ Koja mi terapija liječenja najbolje odgovara?”
„ Da li će biti operacije ili neće?“
„ Da li je potrebno ići na kemoterapiju ili ne?“

Ako se ustanovi da se događaji iz povijesti bolesti poklapaju sa određenim astrološkim konfiguracijama, onda možemo naći uzrok bolesti, prognozu toka i trajanja bolesti, eventualno odrediti terapiju itd.
Postoji i situacija, da klijent dođe kod astrologa zbog nekih drugih pitanja, a da medicinski astrolog u horoskopu vidi opasnost daleko prije nego bi se bolest manifestirala i materijalizirala. Od savijeta medicinskog astrologa se dosta očekuje.
Ovo je veoma ozbiljna i odgovorna grana astrologije, pa ukoliko astrolog nije medicinski obrazovan ne treba se upuštati u liječenje, već da klijentu osvijesti problem, pronađe astrološki uzrok problema i da ga posavjetuje koja vrsta terapije njemu osobno odgovara, jer sve ne odgovara svakom, da li je to klasična medicina, akupunktura, homeopatija, aromaterapija, Bachova cvjetna terapija, masaža, vibro terapija….., a dalnje liječenje prepusti liječniku.
Ono što medicinski astrolog uz kvalitetnu prognozu loših utjecaja na bolest može predložiti bit će nošenje određenih kristala, boja, aromaterapiju, upotrebu homeopatskih lijekova i dr. Sve to i dalje ostaje na nivou informacije, jer se profesije medicinskog astrologa i liječnika ne smiju mješati, mada danas u svijetu imamo sve više liječnika, psihijatara i psihologa koji astrologiju koriste u svojoj praksi.
Medicinski astrolog primarno mora biti kompetentan astrolog koji poznaje veliki broj astroloških tehnika koje primjenjuje u astrološkoj konzultaciji, te dobrobit klijenta treba da mu bude najvažnija. Ono što bi svakako bilo korisno je imati podatke i od liječnika klijenta i vidjeti koliko su komplementarni, jer svaki liječnik ne odgovara svakom pacijentu i obrnuto.
Za razliku od ostallih grana astrologije, u kojoj se sve svodi na analizu i sintezu natalnog horoskopa, u medicinskoj astrologiji se koriste mnoge druge vrste horoskopa. Da bi se neka bolest ili problem pojavio nužno je da astrolog to potvrdi iz najmanje tri ugla – tri konfiguracije.

Situacija se najbolje vidi iz progresivnih horoskopa, ali i spori tranziti loših planeta itekako snažno proizvode bolesti, uz to su nužni i solarni – godišnji horoskop, a dobro je pogledati i Arapske točke posebno Fortunu, te točke neizlječivih i izlječivih bolesti koje se vežu za šestu kuću kuću koja upravlja našim zdravljem.
Osim navedenih astroloških tehnika u astrološkoj medicinskoj konzultaciji dodatne informacije mogu se dobiti preko Horarne astrologije po kojoj se radi horoskop za trenutak postavljanja pitanja o bolesti, po kojoj se može precizno odrediti ishod bolesti, zatim preko Elekcione astrologije preko koje se dolazi do informacije npr. kada da se ode kod liječnika, kada je najbolje započeti terpapiju liječenja, a ukoliko se zna točno vrijeme kada je bolest nastala radi se Decumbitur horoskop – horoskop početka nastanka bolesti.

Pošto se može unaprijed dati astrološka prognoza toka bolesti, može se unaprijed nešto i poduzeti da se bolest ublaži ili što je moguće više eliminira, tim više što se na medicinsku astrologiju prirodno nastavlja astrohomeopatija – prepisivanje energetskih lijekova koji osnažuju lošu energiju planeta i tako doprinose ozdravljenju.
Energetska medicina je medicina budućnosti a tu svakako mjesto ima tehnika astrohealinga.

Dvanaest znakova zodijaka zajednička je nit u zapadnoj astrologiji i tradicionalnoj kineskoj medicini koji su u korelaciji sa 12 glavnih merdijana u tijelu.

Znakovi zodijaka koji vladaju sa našim tijelom idu od vrha tijela naniže po istom redu kao i u horoskopu.
Tako Ovan vlada glavom, Bik vratom, Blizanci ramenima i gornjim tijelom prsnog koša, Rak grudima, Lav srcem, Vaga i Djevica središnjim dijelom tijela, Škorpion s spolnim organima, Strijelac bedrima, Jarac koljenima, Vodenjak potkoljenicama, a Ribe stopalima.
Svakom znaku treba pridodati i značenje planeta vladara, jer i planeti upravljaju određenim dijelovima tijela i organima. No, da bi se dobila slika zdravlja neke osobe nije dovoljan sam njen solarni znak i njegova planeta vladar. Na temelju sata rođenja treba izraditi preciznu natalnu kartu, te napraviti analizu cijelog horoskopa, a fokus pažnje treba da bude na zdravstvenom stanju klijenta.

U medicinskoj astrologiji od dvanaest kuća Zodijaka posebno se bavimo sa: prvom kućom – naše fizičko tijelo, šesta kuća – bolesti, osma kuća – podrška drugih, seks, smrt, karma, dvanaesta kuća – bolničko liječenje i izolacija, četvrta kuća – kuća nasljednih i genetskih bolesti. Međutim, svaka kuća ima uže medicinsko značenje: prva – svijest, povrede mozga, moždani tumori itd.; druga – krv, elektroliti, hormoni, unošenje hrane, hipofiza, dijabetes; treća – pluća; četvrta – ishrana, unošenje hrane, majka itd.; peta – srce, infarkt miokarda; šesta – bolesti, genetske smetnje; sedma – smrt prvo mozga pa onda ostatka tijela; osma – izbacivanje prerađenih supstanci, bubrezi, hipofiza, nadbubrežna žlijezda, endokrine žlijezde; deveta – gornji dio mozga, cerebralna hemisfera, Jupiter vlada lijevom, Neptun desnom hemisferom; deseta – opća slika organizma, metabolizam; jedanaesta – cirkulacija, hemoragije; dvanaesta – autoimune bolesti, timus, imunitet generalno, jetra.

Posebno interesantna je primjena teorije o četiri elementa ; zrak, vatra, voda, zemlja, kao i teorije o četiri osnovna temperamenta sangvinik, melanholik, kolerik i flegmatik. Cijeli Univerzum prema zapadnoj astrologiji satoji se od četiri elementa i to su osnovne postavke od kojih smo mi nastali. U ovisnosti od ta četiri elementa imamo četiri načina, vibriranja na koji se prenose događaji, misli, emocije, odnosi među ljudima.
Kada promatramo jedan život kao cijelinu, kažemo da se on u gornjem dijelu sastoji iz mentalnog dijela, iz onog što zovemo um koji je prestavljen elementom zraka , a najdonji dio je uvijek tijelo elemenat zemlja.
Znak Djevice koji vlada našom fizilogijom pripada zemljanom elementu i zato „ mora biti na zemlji“. Tijelo ima dva dijela voda i zemlja, fizičko tijelo je primarno vezano za zemlju, dok je za vodu to prije svega eterično ( međustupanj između tijela i duše kao nositelj života) tijelo. Eterično tijelo kontrolira energiju i daje vitalnost, živost fizičkom tijelu. Da bi čovjek bio zdrav i u balansu fizičko i eterično tijelo trebaju zajedno da funkcioniraju, i ono što se događa u tom energetskom tijelu to je ono što se odražava na najkonkrenije fizičko tijelo. Postoji još i astralno tijelo – tijelo emocija i želja, koje donosi konflikte i konfuzije, te kauzalno (mentalno) tijelo koje je najsuptilnije .

Na osnovu elemenata višak ili manjak procenjujemo kvalitet naše životne snage i zdrastveno stanje, uz to je važan položaj Sunca koji govori o samoj vitalnoj energiji, dok Mjesec koji primarno govori o onim stanjima koja su psihosomatski povezana, sve što je povezano sa našom psihom, ali utječe na fiziologiju (unutrašnji nivo funkcioniranja tijela) na Ascendent koji je nivo Zemlje, nivo fizičkog tijela.

Iz pozicije Južnog mjesečevog čvora vidi se stanje naše fiziologije, stanje našeg zdravlja, te moguće nasljedne bolesti , ali prije svega preko tog eteričnog tijela, četvrte lunarne čakre, dok iz pozicije Sjevernog mjesečevog čvora vidimo stanje eteričnog tijela koje se odnosi na razum, um. Južni čvor će nam dati informaciju o natusovom zdravlju primarno o onom koje deluje na energetskom nivou.

Po astrološkoj teoriji i praksi, iz natalne karte napravljene prema točnim podacima i sa točnim stupnjom Ascendenta mogu se jasno vidjeti koji organi u tijelu imaju tendenciju da se prvi poremete i koji dio tijela ili organ su ‘markeri’ poremećaja tijela, tj. gde su rani pokazatelji poremećene ravnoteže zdravlja.

PREDIKTIVNE TEHNIKE U ASTROMEDICINI

Od prediktivnih tehnika koje ukazuju na određene periode koji mogu biti izazovni za zdravlje natusa, posebno su važni tranziti sporijih planeta, koji djeluju na fizičkom tijelu, pa je njihov upliv najdirektnije izražen na fizičkom nivou zdravlja. Važni su i tranziti čvoreva kao i tranziti prema čvorevima, jer su čvorovi veza koju čovjek ima između fizičkog i eteričnog tijela, ako su dobro postavljeni u natalu onda je dobar preduvjet za zdravlje. Primarna veza između fizičkog i eteričnog tijela ostvaruje se preko Južnog Mjesecečvog čvora. Ovaj čvor predstavlja ono mjesto gde se materija pretvara u energiju pa se ponekad povezuje sa „ gubitkom“, ako je ono oslabljeno javlja se slabost na fizičkom nivou, zato su tranziti Južnog čvora preko planeta ili određeni tranziti na Južni čvor vema važni u analizi.
Mogu dovesti do gubitka energije koji se manifeatira kao određeni zdrastveni problemi. Do toga dolazi što čovjek u svakodnevnom životu ne razmjenjuje energiju sa nekom osobom i ne otpušta neke stare navike i obrasce ponašanja, več se grčevito drži, a njima je vrijeme za promijenu, te kada se Južni čvor aktivira tranzitom on uzme ono što mu treba, on se hrani onim što mu nedostaje, to se manifestira kao određeni fiziološki problem.

SEKUNDARNA progresija je kao jedan emotivni nosač gdje se obavlja priprema događaja, ali onog momenta kada tranzit nešto aktivira, tada se sve to spušta na nivo Zemlje, odnosno na nivo tijela.

UPLIV TRANZITA NA ZDRASTVENO STANJE

Često je samo dovoljno da tranzitni Mars, ako je natalno u izazovnom aspektu, dođe egzaktno na vladara 6. kuće da osoba dobije povećanu temperaturu, ali će ta temperaturra proći za 3-4 dana ili će napraviti nešto više pogledati ćemo iz progresija, ukoliko one ne pokazuju bitniju sliku to je nešto što je prolazno, Mars koji je natalno izazovan pa je doveo do temperature, ali ako postoji dublja podloga onda se ona sada samo aktivirala i tada postoji nešto što je malo teže stanje, te se tome treba malo više i ozbilnije posvetiti.

Tranzitne kombinacije koje su specifično važne za zdravlje :

1.Tranzit svake sporije planete preko čvorova može biti aktivator za potencijalni disbalans. Prijelaz preko Sjevernog čvora može dovesti do pretjerivanja u simbolici date planete, a preko Južnog može izvući energiju iz date planete, to je naroćito naglašeno ako je ta planeta vladar Ascendenta, oboje mogu biti podloga za nastanak mentalnih ili fizičkih problema. Prijelaz planete je izazovniji preko Južnog Mjesečevog čvora.
2. Tranzitni Saturn u izazovnom aspektu sa Suncem, Mjesecom, vladarem Ascendenta i serijom 6 će smanjiti količinu vitalne snage. Tranzitni Saturn sa drugim planetima manje reagira na nivou fiziologije, ali i sa njima može da odreagira, posebno ako je to povezano sa serijom 6.
3.Tranzitni Saturn preko Venere smanjuje nivo ženskih hormona, a preko Marsa muških hormona.
4. Prelazak sporih planeta preko Ascendenta će osjetiti cijeli sistem, uglovi su naša orijentacija, vrhovi kuća 1,4,7,10 čine križ koji nam daje strukturu, vrhovi ovih kuća drže cijli horoskop, te kuće nam daju pravac i smisao, kada dođe do aflikacije-kvadrata preko uglova može doći do dezorijentacije
5.Tranzitni Južni Mjesečev Čvor preko Ascendenta, vladara Ascendenta, Sunca i Mjeseca i serije 6 dovodi često do snažne iscrpljenosti. Potrebno je pojačati snagu životne sile kroz uzimanje prane a ne hrane. Ovo je odlično vrijeme za post.
6. Eklipsa na Svjetlima, vladaru Ascendenta, vladaru 6. kuće ili planeti u 6. kući, one mogu naglo da pokrenu ono što več postoji u natalu, povezano sa zdrastvenim stanjem, ono što je važno za eklipse da kada su oni ti aktivatori, one to rade drastično, naglo i odjednom. Eklipse su dosta u simbolici Plutona i 8. kuće, mogu biti veoma brze, jake, striktne što se tiče neke promijene. Najjače djeluju kada padaju na vrh 6. kuće u orbisu od 2°.
7. Progresije ukazuju na unutrašnji sat ( bez vanjske aktivacije tranzita). Tranziti uz sekundarne progresije ukazuju na veću dubinu određenog zdrastvenog poremećaja. Tranziti aktiviraju i stvaraju probleme, zato što je to realno vrijeme, odgovaraju nivou tijela i misli.

TRANZITI PLANETA

Tranzit Sunca traju 1-3 dana ( pri aplikaciji i seperaciji) i dovode do dotoka energije, povećane vitalnosti, posebno u aspektima prema uglovima ( 1.4.7. i 10). Može doći do kratkotrajnog pada vitalnosti kada je tranzitno Sunce u opoziciji ili kvadaratu sa natalnim Suncem
Tranzit Mjeseca je brz pa nije od primarnog utjecaja, ali ih treba uzeti u obzir kod operacija, jer tamo gdje se natalno nalazi Mjesec taj je organ osjetljiv, tada treba izbjeći da se Mjesec nađe u znaku koji predstavlja taj dio tijela na kojem se vrši intervencija. Ovaj tranzit će izbaciti na površinu i neapsorbirane emocije i navike povezane sa njima koje treba provjeriti.
Tranzit Merkura je također brz pa je njegov utjecaj na zdravlje kratkotrajan, u izazovnom aspektu povećavaju napetost i tenziju , pesimizam koji se prenosi na nerve, govor, i izaziva dišne probleme.
U pozitivnom smislu lagani aspekti Merkura mogu omogućiti da se uoči veza i nađe odgovarajući odgovor i rješenje, kao i da se spozna priroda problema. Ovo je povoljno vrijeme za preispitivanje date terapije.
Tranzit Venere je isto brz i utjecaj na zdravlje je kratkotajan, u izazovnom aspektu daje manjak tijelesne aktivnosti ( čime smanjuju dnevnu rutinu i disciplinu) povećavaju hedonizam koji može negativno utjecati na zdravlje. Najčešće ovi tranziti imaju izuzetno povoljan efekt i djeluju tako što uspostavljaju opći balans i lakoću.
Tranzit Marsa djeluju i do 20 dana, donose lako povećanje temperature, upale,bol,veću sklonost infekcijama i povredama, udarci, opektotne, brzopletost. Povećavaju količinu energije i potrebu za aktivnostima.
Tranzit Jupitera u izazovnim aspektima pretjerivanje dovodi do proširenja poremećaja zdrastvenog stanja. U povoljnim aspektima ka svijetlima dovodi do povećanja životne energije i otimizma.
Tranzit Saturna može da dovede do smanjene vitalnosti, energije i manjka otpornosti. Može da ukaže na kronično stanje ako postoji potvrda i na nivou progresija. Saturn će u aspektu sa Mjeseceom najprije utjecati na emocionalno zdravlje, stvarajući emocionalnu bol, depresiju, strah, osjećaj usamljenosti, izoliranosti,umora.
Tranzit Urana ugrožava zdravlje kroz poremećaj prenosa nervnih impulsa, spazam, problem sa cirkulacijom, donosi veću sklonost nezgodama, eksplozivnost, promijene ritma i problem sa nervima. Kod djece dovodi do povećanja hiperaktivnosti, manjak pažne i stabilnosti, te je u ovom periodu naročito važno uspostaviti unutrašnji balans pomoću hrane.
Tranzit Neptuna dovodi do prikrivanja, konfuzije, nejasnoće, i kasnih ili pogrešnih dijagnoza ili terapija. Bolest može biti otkrivena već u podmaklom stanju ili se ništa ne može vidjeti iako postoje simptomi. Neptunov tranzit smanjuju općuu vitalnost i dovode organizam u stanje pospanosti i iscrpljenosti , opće preosjetljivosti, pa se tada javljaju alergije i konfuzije.
Tranzit Plutona je poziv za neophodnu transformaciju i promjenu, na bolje ili lošije, u svakom slučaju dotadašnje stanje više nije prihvatljivo i održivo. Što smo više vezani to nas više boli. Ovo se često manifestira kao duboka zdrastvena kriza na fizičkom ili psihičkom planu ( jake depresije, fobije, napadi panike). Ako mi ne možemo nešto da „ odrežemo“- odrezaće nas, to su često operacije, u ovom periodu su neophodne tehnike pročišćenja.

Srednja udaljenost ( Midpoint) između planeta su važni za zdravlje

Najvažnije je ono koje postoji između Sunca i Meseca, jer govori o točki u Zodijaku gdje se nalazi presjek opće vitalnosti natusa. Ovu točku uvijek treba posebno označiti i uočiti kako je u samom natalu postavljena, odnosno da li se na midpointsu nalazi neka planeta ili postoji egzaktan aspekt prema njoj. Nakon toga uvijek treba promatrati tranzite preko ove točke, jer oni mogu aktivirati određene periode krize ukoliko postoji natalno sjećanje date tranzitne planete koje govori o zdrastvenim problemima 1.Tranziti preko srednje udaljenosti Sunca/ Mjeseca utječu na vitalnost, ako su Mars ili Jupiter u srednjoj udaljenosti sa svjetlima oni povećavaju vitalnost, dok recimo Saturn ili Neptun ukazuju na period smanjene vitalnost.
2. Tranziti sporih planeta preko srednje udaljenosti Mars/Saturn, Saturn/Neptun ili Mars/ Neptun – ukazuje na aktiviranje kroničnih bolesti
3. Tranziti preko srednje udaljenosti Mars/Uran dovodi do povećanja sklonosti ka mentalnim slomovima i psihičkim bolestima.

„ U vremenu nailazimo na prilike, dok u prilikama ne nailazimo na vrijeme“.

Hipokrat