Snaga i moć solarnih povrataka

Snaga i moć solarnih povrataka

By | 2017-11-05T19:50:10+01:00 11/02/2012|Članci|

“Najbolja previđanja nisu ona koja se ispunjavaju, već ona koja nas upozore da se pripremimo”.

Nepoznati autor

 

Tu smo da bismo naučili lekcije, a naša natalna karta govori koje su to lekcije, sa kakvim energetskim potencijalom smo se rodili i na koji način će suočavanje sa izazovima tokom života utjecati na naš duhovni razvoj. Natalna karta je „alat“ kojim se rukovodimo tokom života. Razumijevajući vlastiti prikaz, saznati ćemo kako da iskoristimo potencijale i unapredimo slabosti.

Stephen Arroyo, iz knjige Astrologija, karma i transformacija

 

SOLARNI POVRATAK
naša osobna nova godina.

Što je solarni povratak?

Solarni povratak uz sekundarne progresije jedna je od najviše korištenih prediktivnih  tehnika. Solarni povratak je vrlo popularna tehnika, jer je jednostavna za upotrebu, te opisuje dešavanja na jednogodišnjem nivou i u kombinaciji sa drugim tehnikama dobiva se cjelovita slika. Ona nosi svoju prirodu djelovanja kao ciklična tehnika elementa vode, ali je daleko više vezana za uži period, za opis užeg perioda, i koristimo je kada hoćemo da iz šire mape vremena (bilo da je u pitanju natal, Saturnov ili Jupiterov povratak) „spustimo“ stvar na uži period. Budući da je solarni povratak mapa užeg perioda (nivo od godine dana), u okviru njega već možemo preciznije odrediti točno vrijeme dešavanja. Solarni povratak se radi za trenutak kada se Sunce nađe na točnom mjestu gdje se nalazi u natalu (isti stupanj, minuta i sekunda), pa se često dešava da sam datum Sunčevog povratka nije isti kao datum rođendana, jer Sunce ne mora iste godine istog datuma biti na natalnoj poziciji, već to može varirati od dana prije do dana kasnije.

U solarnom horoskopu najvažnija je pozicija Sunca, kao i njegovi aspekti s ostalim pozicijama u solarnom horoskopu. Položaj Sunca u nekoj kući solarnog horoskopa sadrži najveći dio aktivnosti za tu godinu. To je područje života koje može biti oživljeno trošenjem vlastite energije. Tu se može zablistati. Sunce se nalazi tamo gdje se najviše poistovjećujemo sami sa sobom. To mjesto ukazuje na mogućnost velikog rasta u psihološkom smislu.

Mjesto koje koristimo za izračunavanje horoskopa solarnog povratka jeste mjesto na kojem se nalazimo u trenutku kada Sunce dođe na natalnu poziciju, jer kao i kod ostalih povrataka, i ovdje je riječ o realnom vremenu, pa stoga koristimo realno mjesto na kojem se nalazimo. Za razliku od progresija koje žive i mijenjaju se iz mjeseca u mjesec, solarni povratak je zaustavljeni tranzit koji će za cijelu godinu biti isti i predstavlja sliku jedne godine.

Neki astrolozi smatraju da uvijek treba uzimati mjesto rođenja, a neki mjesto na kojem najviše vremena provodimo tokom godine (mjesto stanovanja). Mjesto na kojem se tada nalazimo je veoma važno, jer od mjesta zavisi i Ascendent i ostali uglovi horoskopa – od mjesta zavisi glavna priča za tu godinu, jer smo na tom mjestu (pod tim uglom) primili glavni upliv.

Upotreba drugog mjesta u izračunavanju horoskopa otvara vrata mogućnosti da se neke stvari promjene, jer promjena prostora omogućava promjenu vremena (Jupiter je prostor a Saturn je vrijeme).

Promjenom prostora (mjesta) mijenjaju se vrhovi kuća, a time i tok dešavanja. Ukoliko budući solarni povratak ukazuje na predstojeću lošu godinu, natus bi, ako za to postoje mogućnosti, trebalo da otputuje negdje, jer će na taj način promijeniti ugao upliva. Naravno, promjenom prostora ne možemo uticati da se promijene i direkcije i progresije – ne možemo utjecati na potpunu promjenu sudbine – ali možemo ublažiti loša dešavanja i unaprediti i ojačati dobra.

Ipak, horoskop solarnog povratka nije jedino što nam nudi astrološka prognostika. Za preciznije rezultate kada je u pitanju analiza budućih trendova važno je ovu tehniku kombinirati s drugim tehnikama, poput planetarnih tranzita, progresija, direkcija. Tek kada se neki budući trend potvrdi pomoću više metoda astrološkog prognoziranja – možemo sa sigurnošću govoriti o njegovoj realizaciji.

Ono što je važno kada se rade predviđanja, pa tako i tehnika solarnih povrataka, ništa se DOBRO niti LOŠE ne može dogoditi ukoliko nije prikazano u NATALNOJ karti.

Solarne planete opisuju što se osobi dešava tokom cijele godine, neovisno od njene volje, a natalne planete na solarnim uglovima govore na koji način osoba djeluje.

PRAVILA SOLARNIH POVRATAKA – PROCEDURA

Znaku na ASC dodaju se osobine ličnosti tokom godine koje se pridodaju znaku u natalu.

U analizi solarnog povratka treba se skoncentrirati na životnu oblast koja se istražuje, te posebnu pažnju treba obratiti na kuću koja vlada tom oblasti; također treba proučiti ZNAK na vrhu te kuće (kuća) koja je uključena i pozabaviti se osobinama tog znaka – njegovim kvalitetom, elementom kome pripada, da li je pozitivan ili negativan.

 • Ascendent solarnog povratka (vodeći računa na vrhu koje natalne kuće se nalazi) i vladar Ascendenta opisuju glavnu energiju za tu godinu, boje cijelu godinu i opisuju način događanja. Najmoćniji horoskop solarnog povratka kada je u USPONU ZNAK NATALNOG ASCENDENTA ili kada su uglovi Ascendenta i Descendenta preokrenuti, to su obično godine kada se nešto važno dešava na osobnom planu.
 • Egzaktni aspekti u horoskopu solarnog povratka su veoma važni, posebno egzaktni aspekti ka Ascendentu, jer predstavljaju glavne događaje tokom godine. Koristi se aspekt unutar pet stupnjeva.
 • Planete u prvoj kući opisuju najvažnija dešavanja tokom te godine i osnovnu prirodu godine. Važno je solarne planete povezati sa natalnim.
 • Pozicija Sunca u određenoj kući, a kuća u kojoj se nalazi ukazuje na najveći dio aktivnosti, na oblast koja će tokom te godine biti od posebne važnosti i na kojoj će biti težište.
 • Kuća koja izlazi na Ascendent horoskopa solarnog povratka iz natalnog horoskopa posebno je značajna. Kuća i njen vladar ukazuju na oblasti i aktivnosti koje će natusa okruživati najvećim dijelom u solarnoj godini.
 • Raspored planeta u odnosu na osu horoskopa (planete ispod ili iznad horizonta) opisuju energiju na godišnjem nivou.
 • Znaci na uglovima, kako su uglovi vrijeme u okviru horoskopa solarnog povratka, opisuju način i brzinu događaja do kojeg dolazi.

Snaga horoskopa solarnog povratka je jača u početku, pa slabi kako se približava sljedeći povratak.

Tamo gdje se nađe solarni Ascendent u natalu, to je mjesto gdje je aktivnost, htjeli mi to ili ne, samo će se nametnuti neko pitanje iz te kuće kojom moramo da se pozabavimo te godine. Natalni Ascendent pokazuje sve ono što bismo htjeli da te godine radimo, ali da li ćemo to uraditi što smo imali u planu opet zavisi i od ostalih pokazatelja u karti. Solarni Mjesec pokazuje gdje nas očekuju „iznenađenja“ za tu godinu. Zato možemo reći da su najvažnije stvari u solaru Ascendent, MC, Mjesec i aspekti koje planete obrazuju sa vrhovima natalnih kuća (orbis tri stupnja).

Prije no što počnemo sa postavljanjem  solara u natal, treba pogledati solarnu kartu samu za sebe – važno je da znamo što koja kuća označava, kao i planeta, pa je jako važno da dobro proučimo prvu kući i Ascendent solara. To će nam opisati naše lično stanje i kako ćemo doživljavati tu godinu. Proučiti treba MC (desetu kuću) i kakve aspekte planete u njemu obrazuju i, naravno, obavezno pogledati kako stoje vladari natalnog horoskopa u solarnoj karti. Kakve aspekte vladar natalnog Ascendenta obrazuje u solarnoj karti i kuća u kojoj se nalazi, pa i kako se „osjeća“ u određenom znaku u kojem se nalazi u solarnoj karti. Ukoliko postoje stelijumi u solarnoj karti, to treba dobro proučiti i usporediti koju važnost planete u stelijumu nose u natalu (ovo je posebno važno ukoliko je neka od njih vladar prvog, četvrtog, petog, osmog ili 10. kuće).

Aspekti daju atmosferu, kako će osoba sve to doživljavati i kakva će biti borba i da li će je osoba uopće prolaziti. Aspekti su unutarnja atmosfera i jaki pokazatelji određenih događaja, naročito aspekti solarnog Mjeseca, Venere, Marsa, Jupitera i Saturna sa natalnim planetama, ali isto tako i sa solarnim. Solarne planete koje se nađu na vrhu neke natalne kuće definitivno će na neki način aktivirati. Tu treba obratiti pažnju da je orbis samo tri stupnja od vrha kuće. Dakle, u solarnom povratku taj orbis će iznositi umjesto uobičajenih 5º, sada maksimum do 3º.

Ako vrh solarnog Ascendenta obrazuje konjunkciju sa vrhom natalnog Ascendenta, to je važna godina, u kojoj će biti dosta promjena.

Aspekti su važni, no nemaju isti orbis, ali nemaju ni isti utjecaj i snagu kao natalni aspekti. U solarnom povratku, najvažniju ulogu i najsnažniji utjecaj imaju konjunkcija koja će pokrenuti određeni događaj, govori o konkretnim događajima, a inkonjunkcija će dati opis određenih događaja, ali i gdje se može imati više izbora, za razliku od konjunkcije.

Ono što sam primarno analizirala u solarnim horoskopima ovih izuzetno uspješnih ljudi jeste njihov profesionalni život i nadasve uspješna karijera.

Primjer broj 1: Barack Obama

Da li je Barack Obama pobjednik novih izbora u Americi u novembru 2012. godine?

Barack Obama je američki političar demokrat, prvi afroamerički predsjednik SAD-a, jedne od najvećih, najmoćnijih i najutjecajnijih država svijeta, na dužnosti od 20. siječnja 2009. godine, što je pod vladavinom njegovog Jupitera iz 12. kuće horoskopa njegov „Anđeo na ramenu“ na nultom stupnju Vodenjaka.

Bivši senator države Illinois i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2009. godine zbog zalaganja za nuklearno razoružanje.

Kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i dalje je jedan od najzanimljivijih, najmoćnijih i karizmatičnih osoba na planeti. Pojavio se za vrijeme velike ekonomske krize, nakon agresivne i antisocijalne politike George Busha – on se pojavljuje kao nova zvijezda na horizontu slobode i jednakosti.

Obamin politički idealizam, posvećenost ljudskim pravima i karizmatični nastupi privukli su na njega veliku pažnju javnosti prilikom kampanje za izbor u Senat. Svojom elokventnošću i govorničkim sposobnostima zadobio je status najvećeg osvježenja i nade Demokratske stranke.

Obama je objavio svoju autobiografiju 1995. godine, koja je u 2004.godini postala bestseler („Snovi mog oca“ i „Smjelost nade“). U svojim knjigama govori iskrenim i otvorenim jezikom, opisujući na neposredan način svoj put i svoje zamisli kako bi se društveni sustav mogao poboljšati. Demokratskog duha, zgodan, zanimljiv i obrazovan, drugima razumljiv, kada pobjeđuje, on otvara nove perspektive u turbulentnim vremenima.

Obama je rođen sa Suncem u znaku Lava, što mu daje jaku karizmu. Sunce na 12. St. daje mu strast, pa sve što radi radi u zanosu, ima velike snove, vitalnost, entuzijazam. Ascendent u opozitnom znaku Vodenjaka, znaku koji je naglašen kod većine američkih predsjednika, daje mu lakoću realiziranja novih ideja i potrebu da pomaže drugim ljudima, što je odlika socijalnog idealizma tipičnog za Vodenjaka. Ima naglašene karakteristike svog Sunčevog znaka Lava pa u svakoj njegovoj pori titra jaka želja da bude heroj na pozornici života, sa naglašenom potrebom da bude u centru.

Natalno je predodređen za velike profesionalne uspjehe, kao i planetarnu moć. MC je u Škorpionu i većina planeta smještena je oko Descendenta, gdje se nalazi i vladar Ascendenta Uran, što daje osobu koja je većim dijelom svoje ličnosti okrenuta javnosti, drugima, i u očima drugih djeluje kao reformator. Uglavnom se izražava preko odnosa, partnerstva, ljudi čija mu je podrška važna, jer je naglašena sedma kuća, koja je važna i za politiku i političare. Drugi vladar Ascendenta Saturn u znaku je svog sjedišta i u konjunkciji sa Jupiterom u 12. kući, pa odatle i njegovi snovi, mašte i velike vizije, ali ova pozicija daje i konzervativne tajne neprijatelje, među kojima su, svakako, i američki rasisti.

Dominanta planeta je Sunce, što pruža mogućnost da natus postane netko utjecajan, pa i predsjednik, na što upućuje i podrška Mjeseca (trigon prema Suncu i Jupiteru), koji je važan u horoskopu predsjednika budući da simbolizira narod. Dominanti znak Lav, pozicijom tri planete u njemu, od kojih je jedna svijetlo, a druga vladar Ascendenta, što je faktor koji je važan za mogućnost da neko bude predsjednik.

Dominantne kuće su šesta i sedma, koje počinju u znaku Raka i Vage, koji significiraju posao, domovinu, partnerstvo, političke kontakte, diplomaciju.

SOLARNI POVRATAK 2008.

Svoj 47. solarni povratak proslavio je u Bostonu, pa se to mjesto uzima za izradu solarnog horoskopa 2008. godine.

Ascendent solarnog horoskopa za 2008–2009. godinu, kada je pobijedio na izborima, otvara natalnu osmu kuću (javni prihodi) koja mu donosi financijsku podršku drugih ljudi.

Iako Ascendent horoskopa pada u kardinalni nulti stupanj, znaka Vage (znak koji ima dosta sreće u životu, simbol javnosti) upućuje na značajne promijene u njegovom životu. Sam nulti stupanj simbolizira neki novi početak i veliko prisustvo u javnosti. Dok natalni Ascendent dolazi egzaktno na solarnog Kirona i Sjeverni Mjesečev čvor u petoj kući, u opoziciji sa solarnim Merkurom u kojem natalno živi Mjesec, evidentno je da će na putu koji ga vodi u budućnost osobno osjetiti neki gubitak i bol (u toj solarnoj godini izgubio je svoju voljenu baku).

Većina planeta iznad horizonta i na istočnoj strani horoskopa, grupirana u četvrtom kvadrantu, govori da se radi o godini kada će njegova osobna snaga volje biti od presudne važnosti (povećano druženje, dobrotvornost, humanost, rast).

Jaka 11. astrološka kuća sa Suncem (natalna sedma kuća), Merkur (natalna peta i sedma kuća), te Venera, solarni vladar Ascendenta (natalna osma i deveta kuća, podršku dobiva i od stranaca u svojoj zemlji, mase, izlasci u javnosti, omiljenost kod velikog broja ljudi), analogna znaku Vodenjaka u koji pada njegov natalni podznak, omogućila mu je veliku popularnost i naglasak je na njegovoj Demokratskoj stranci koju će obasjati Sunce u liku Obame (rođen u znaku Lava). Njegova stranka daje novog, neobičnog predsjednika Amerike, koji se po svemu razlikuje od dosadašnjih, i to nosi Sunce u 11. kući, kući njegovog natalnog Ascendenta Vodenjaka. Venera kao vladar solarnog Ascendenta u 11. kući na Regulusu pod dispozicijom Sunca u istom znaku i kući donosi novog „kralja“ Amerike, a kako se tu smjestio i Južni Mjesečev čvor, možemo pretpostaviti da se prema karmičkoj astrologiji Obama reinkarnirao u jednog od bivših američkih predsjednika Thomasa Jeffersona i svoju zadaću iz jednog od prošlih života sada nastavlja.

Sama 12. astrološka kuća (neprijatelji) u solaru sa zlokobnom pozicijom Saturna i Marsa u 12. kući u ljudskom znaku Djevice mogla ga je stajati života, jer tu su se smjestili moćni neprijatelji, osobe koje su starije od njega, moćne, prvenstveno financijski , ali i konzervativni dio Senata SAD –a biće protiv njega. No kako ove planete žive u Merkuru koji je u konjunkciji sa Suncem i pod njegovom dispozicijom, na taj način podržava mu život.

Sa solarnim Saturnom u konjunkciji sa natalnim Plutonom slika je zakulisne kampanje protiv Obame, upravo zbog njegove odluke koja se odnosi na lobiste i financije, ali tu je egzaktni trigon solarne Venere, vladara solarnog Ascendenta i solarnog Plutona, što mu daje sreću  i ogromnu moć.

Sva četiri ugla solarnog horoskopa su kardinalna i na nultim stupnjevima, sa solarnim MC-om u konjunkciji sa natalnom Venerom, vladarom njegove natalne kuće, kuće koja significira njegovu domovinu, u kojoj živi Mjesec. Njegov narod donosi mu radost ali i  velike osobne, privatne, javne i profesionalne promijene u životu, pa se samo čudo moglo desiti da u svom 47. solarnom povratku ne ponese pobjedu.

Prva egzaktna opozicija Saturna i Urana, koji su vladari njegovog Ascendenta, desila se na dan izbora, kada je jedan Afroamerikanac odnio pobjedu; on i je predstavljen kroz signifikaciju Saturn/Uran – Afroamerikanac reformator, pa je njegova pojava poseban znak koji je najavio velike promijene u SAD-u, samim tim i širom svijeta, što se uklapa u prirodu ciklusa Saturn/Uran.

SOLARNI POVRATAK 2012.

U solarnom povratku za 2012. godinu, godinu novih predsjedničkih izbora u Americi, glavni akcent stavljam na Obaminu karijeru.

Izlazeći znak je Djevica na kraljevskom stupnju i mjestu egzaltacije Merkura, vladara Ascendenta, koji dolazi egzaktno na svoju natalnu poziciju i koji živi u Suncu. Da li je to znak da Obama i dalje živi svoje Sunce (predsjednik)?

Sam znak Djevice u usponu daje mogućnost da sagleda kako stvari funkcioniraju, odnos između uzroka i posljedice, sa malo slobode izbora u ovoj godini, koja će uglavnom biti u znaku služenja, potčinjenosti, što naglašava vrh šeste solarne kuće koja dolazi egzaktno na natalni Ascendent. Sama godina donosi sukobe interesa, naročito u radnom okruženju, sa kolegama, zaposlenicima. Ovo je godina kada će vjerovatno  raditi po diktatu „moćnika“, ali gdje će i njegova uloga biti jaka (vrh solarne šeste kuće je njegov natalni Ascendent).

Stelijum, kao i solarni Ascendent, dolazi u natalnu šestu i sedmu kuću, što djeluje na povećanu prisutnost u javnosti, od čega mu je i nužna podrška javnosti, dok natalni Ascendent egzaktno na vrhu šeste kuće pokazuje da sve ono što on želi da radi u ovoj solarnoj godini jesu pitanja njegovog profesionalnog života. Kako se tu nalazi i solarni Mjesec, pokazatelj je da na tom području može očekivati „iznenađenja“.

Solarni Ascendent u Djevici otvara i pitanja koja se tiču osme kuće, pa je sigurno da u ovoj godini može očekivati podršku od drugih ljudi, koji će podržati njegovu politiku.

Vladar solarnog Ascendenta smješten je u natalnoj šestoj kući, a vrh solarne šeste kuće je egzaktni natalni Ascendent te je fokus pažnje usmjeren na stvari posla, na praktične i inteligentne odluke s kojima može poništiti neke negativne obrasce ponašanja. Ono što je markantno jeste da se ponavlja egzaktna pozicija Sunca i Merkura (Merkur na istom stupnju) kao u natalu iz šeste kuće, koja se sada odigrava u 6 od 6, dakle u 11. kući koja je analogna njegovom znaku na natalnom Ascendentu. Kako je 11. kuća također kuća budućih ciljeva i nada, govori o godini u kojoj je potrebno odrediti cilj i koliko je to realan cilj kada se stavlja akcent na ostvarenje profesionalnih postignuća. Ovo je i slika podrške koju će dobivati od prijatelja i raznih organizacija u tijeku trajanja kampanje, što može imati odlučujuću ulogu u postizanju ciljeva. Sunce u blizini srednjeg rastojanja četvrtog kvadranta solarnog horoskopa može nagovijestiti godinu kada je njegov autoritet pod ozbiljnim izazovom, što ga može navesti da se dobro preispita, a što bi na kraju moglo dati pozitivan ishod i donijeti pobjedu.

Sa Merkurom u 11. kući, koji sam sebe natalno aspektira, glavna energiju za ovu godinu daje naglasak na povećanu komunikaciju i mentalne aktivnosti, donošenje mnogih odluka, dosta kratkih putovanja upravo u vezi s poslom, a i dalje ostaje zabavan, izuzetno ubjedljiv i energičan govornik koji može postati dio uspješnog tima u trci za predsjednika.

Solarni MC dolazi u natalnu četvrtu kuću i oslikava završetak četverogodišnjeg ciklusa u kome je bio posvećen drugima – svom narodu, naciji, ali kako se solarni vladar četvrte kuće Jupiter nalazi na solarnom MC-u u konjunkciji sa natalnim Mjesecom iz 4, on će imati ponovno priliku da se brine o svom narodu, a tu je i podrška javnosti, budući da solarni Jupiter vlada sedmom kućom (javnost). Jupiter na MC-u donosi, u poslovnom i obiteljskom okruženju, ostvarenje uspjeha i napretka, jer iako je Jupiter u znaku svog izgona, on preko svog dispozitora Merkura, koji u solaru predstavlja njega samog jer vlada solarnim Ascendentom, dolazi u egzaktnu konjunkciju sa Mjesecom, dakle on se ponovno približava svom narodu i zadobiva njegove simpatije i povjerenje, a sam je spreman da tom istom narodu služi (Mjesec u šestoj kući). Tu je još i Jupiter u konjunkciji sa MC-om na 10. stupnju, što je analogno 10. kući, a ovo je još jedan faktor u postizanju uspjeha u karijeri. Uz pomoć drugih ljudi i stvaranjem povoljnijih kontakata i mogućnosti mogao bi odnijeti pobjedu na predstojećim izborima.

Jupiter je još u konjunkciji sa fiksnom zvijezdom Aldeberan pa može očekivati visoke počasti i podršku od birača sa istoka zemlje. Tranzitni Jupiter (vlada sedmom kućom – javnost) na dan izbora 6. novembra još više će se približiti njegovom MC-u (orbis 2 st.) u znaku Blizanaca, što može ukazivati na dva mandata, a tranzitni Saturn (vlada šestom kućom i natalnim Ascendentom) dolazi na moćni Plutonov stupanj (3. stupanj Škorpiona), odakle formira kvadrat sa natalnim Jupiterom, čiji je dispozitor i s kojim je natalno u konjunkciji, dok je tranzitni Jupiter u sekstilu sa solarnim Suncem, preko kojeg dolazi u sekstil i sa svojim dispozitorom Merkurom – dakle pozicija koja još jednom može donijeti uspjeh, jer se ovdje aktivira njegov natalni Jupiter u 12. kući  „Anđeo na ramenu“.

Sunce (predsjednik) u trigonu je sa Uranom koji vlada natalnim Ascendentom i sa solarnom šestom kućom posla u orbisu od 4 stupnja (narod), te možemo pretpostaviti da će narod – glasači biti ti koji će ponovno svoje povjerenje pokloniti Obami.

Merkur (glasovi) jeste natalni vladar Mjeseca iz četvrte kuće, dok solarni Mjesec dolazi u konjunkciju sa MC-om (vrhunac karijere) i u egzaktni kvinkuns sa Suncem, što može tražiti izvjesno mijenjanje plana i prilagođavanje biračima za vrijeme kampanje.

Sunce je i u trigonu sa Uranom, oboje u vatrenom triplicitetu, naglašava nužnost promjena u njegovom osobnom životu, a tako i u poslovnom, jer Sunce i Uran predstavljaju samog Obamu. Uz to, Uran vlada njegovom solarnom šestom kućom –posao. Fiksna zvijezda Algenib na Uranu, koja ima prirodu Marsa i Merkura, potencira njegovo borbeno, revolucionarno i aktivno izražavanje.

S Mjesecom u šestoj kući, u konjunkciji sa Descendentom uključuje veću emocionalnu povezanost sa suradnicima, te može donositi odluke koje će utjecati i na promijene na drugim područjima njegovog života, ali koje uzrokuju posljedice u njegovom poslu. Mjesec, koji predstavlja narod, u kvadratu sa Jupiterom navodi ga da prevlada emocionalne prepreke, da izrazi svoje osjećaje prema svom narodu, da ga motivira, inspirira, a savladavanje tih prepreka može ga dovesti do mogućnosti nagrađivanja. Ova pozicija Mjeseca donosi brigu za druge ljude, ali i da on sam bude pod zaštitom drugih. Ovo bi mogla biti i dalje slika rada iz kuće u kojoj se živi, što Bijela kuća i predstavlja.

Isti ovaj Mjesec u opoziciji je sa solarnim Ascendentom, Obami može donijeti emocionalne izazove, te da bude povrijeđen od ljudi koji su mu dragi i važni, ali i od javnosti, ili pak može postojati jedinstven i specifičan problem u vezi s nekom značajnom ženskom osobom iz njegovog poslovnog okruženja, jer Mjesec vlada njegovom natalnom šestom kućom.

Sa solarnim retrogradnim Merkurom morati će pomalo redefinirati svoja mišljenja i govor na javnim nastupima.

Saturn je dominantna planeta njegovog solarnog povratka, jer je egzaltiran, a važan je i kao vladar natalnog Ascendenta. Budući da je Saturn sada u Vagi, on je pod dispozicijom Venere (politika), koja je visoko na nebu, sa kojom obrazuje trigon, što mu donosi stabilnost. Uz to, Saturn u konjunkciji sa  zvijezdom Spika donosi prihvaćanje u društvu.

Venera u Blizancima u ugaonoj 10. kući – središte pozornosti se odnosi na autoritete, politiku, novac, gdje će do izražaja doći njegov šarm i vještine pregovaranja. Venera u trigonu i sa drugim vladarom sedme kuće pa je logično da očekuje podršku javnosti, ali da dobije i javnu podršku nekih svojih neprijatelja (Neptun).

Ovo potvrđuje i pozicija Merkura u egzaktnom kvinkunsu sa solarnim Neptunom, koja traži izvjesnu prilagodbu zahtjevima nekih njegovih protivnika kako bi ih pridobio na svoju stranu.

Da će za svoju kampanju imati izvjesnu financijsku podršku ukazuje i Mars u drugoj kući, što predstavlja novac drugih ljudi, budući da vlada osmom kućom koja je esencijalni signifikator za tuđi novac. Mars je u aplikacionoj konjunkciji sa Saturnom, što će utjecati da će Obama prolaziti kroz fazu strahova da li će biti dovoljno novca za kampanju, ali sa Spikom na Saturnu uspjeti će da šarmira poslovne partnere i da dođe do malo veće sume novca.

Ono što je markantno jeste da Obama pozitivno reagira na Sunčeve eklipse, da mu se važni događaji u životu dešavaju potaknuti solarnim eklipsama, pa je tako u godini izbora (2008) solarna eklipsa bila 1. kolovoza, tri dana prije njegovog rođendana, koja mu je omogućila veliki uspjeh, a u ovoj izbornoj godini solarna eklipsa se dešava 13.studenog u 5:09 EDT za Washington DC, sedam dana nakon izbora, čiji se utjecaji svakako mogu osjetiti određeno vrijeme prije i poslije.

Solarna eklipsa

Kada se Sunce i Mjesec nađu na 21. stupnju Škorpiona, a i Saturn (natalni vladar Ascendenta) je nedavno je ušao u znak Škorpiona, znak koji vlada njegovom natalnom devetom i 10. kućom, odakle obrazuje sekstil sa Plutonom, koji je natalni vladar Obaminog MC-a, te uz Marsa vlada solarnom eklipsom, natalno se nalazi u znaku Djevice, znaku koji je u Obaminoj solarnoj godini Ascendent. Tu je i tranzitni Sjeverni čvor koji dolazi na MC, te tranzitna Venera u svom sjedištu na dan izbora u egzaktnom trigonu sa solarnim Jupiterom, vladarom solarne četvrte kuće (domovina, narod), a tranzitni Mars (lider), koji je natalni vladar MC-a, nalazi se pri kraju 10. solarne kuće i preko svog dispozitora Jupitera (uspjeh) obrazuje harmonični trigon sa Venerom (politika).

Dan nakon izbora, solarni Merkur kreće retrogradno, a kako solarno predstavlja Obamu, nije li to slika čovjeka koji se vraća svom dosadašnjem poslu?

Primjer broj 2: Zoran Milanović

Zoran Milanović je 10. predsjednik Vlade Republike Hrvatske i drugi predsjednik SDP-a, stranke lijevog centra, jedne od dvije najjače stranke u Republici Hrvatskoj od njenoga osamostaljenja. Rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao pravo kao izvrstan student. Za vrijeme studiranja dobiva Rektorovu nagradu i sudjeluje na studentskom natjecanju iz međunarodnog javnog prava u Haagu. Radio je u mirovnoj misiji OESS-a, kao savjetnik u hrvatskoj misiji pri EU i NATO u Bruxellesu. Završio je poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava na flamanskom Sveučilištu u Bruxellesu. Godine 2004. izabran je u Glavni odbor SDP-a, a dvije godine kasnije nakratko postaje glasnogovornik SDP-a. Na sjednici Glavnoga odbora 21. travnja 2007. godine prvi najavljuje kandidaturu za predsjednika stranke, gdje i odnosi pobjedu. Zahvaljujući njegovom izboru, rejting SDP-a u istraživanjima je doživio rast i mnogi analitičari su predviđali uvjerljivu pobjedu lijeve opcije na predstojećim parlamentarnim izborima. Međutim, HDZ pobjeđuje na izborima u zimu 2007. godine, što su neki komentatori pripisali nedostatku iskustva kod Milanovića.

Godine 2008. pobjeđuje u borbi za mjesto predsjednika SDP-a, te nastavlja svoj mandat.

Na parlamentarnim izborima 4. prosinca 2011. godine pobjeđuje i postaje najmlađi premijer u RH.

Zoran Milanović rođen je u znaku Škorpiona sa Ascendentom u političkom znaku Vage, što ga je oblikovalo u tvrdoglavu, strastvenu osobu sa velikom intuicijom, osjećajem za opasnost i dubokim razumijevanjem za ljude te željom za prodiranje u najdublje tajne. Sunce u Škorpionu u sekstilu sa Marsom daje mu vitalnost, energičnost, aktivnost te uživanje u natjecanju, gdje ga pobjednikom čini njegova inicijativa i samopouzdanje. Zbog Jupitera u egzaktnom kvadratu sa Venerom, svoje osjećaje vrlo burno iskazuje. Naglašeni znakovi Škorpion i Djevica te Sunce u konjunkciji sa Venerom daju talent da se dobro predstavi javnosti i privuče pažnju većeg broja ljudi. U poslu ima mjeru, dosljedan je, kreativan, a sa trigonom Merkura i Jupitera brzo uči i sa lakoćom usvaja nove ideje i koncepte, sa stalnim interesom za učenje i širenje mentalnih vidika. Pošten je i širokog uma te mu odgovaraju poslovi u oblasti prava, savjetovanje, diplomacija, politika. S pozicijom Merkura u Strijelcu, postaje vizionar, s mislima okrenutim budućnosti, a njegov je um okupiran velikim idejama, planovima i ciljevima za budućnost. Sunce u kvadratu sa Jupiterom potiče ga na ogromni uspjeh u životu, ali na pravi način. Opozicija Saturna i Urana otežava mu povezivanje starih i novih koncepata. Kuća javnosti i partnera u znaku Vage može donijeti veliku podršku žena, posebno u politici i pravu, a s vremenom sve veću popularnost.

Rođen je dan poslije punog Mjeseca pa je samim rođenjem predodređen za promijene. Takav njegov horoskop karakterizira promjene i napredovanje u karijeri, jer sam vrhunac karijere nalazi se u karizmatičnom Lavu, u međusobnom trigonu Jupitera i Saturna s kojim sa zrelošću realizira prilike koje se pružaju ali i uči na greškama. Ovo je aspekt koji nudi velike prilike uz uvjet da ima dobro definirano polje djelovanja, dobar aspekt za preuzimanje odgovornosti pod nekom vrstom kontrole.

SOLARNI POVRATAK 2007.

Ascendent solarnog povratka jeste znak Vage, kao i natalni, što naglašava njegov šarm, interes za politiku te društvene potrebe. Natalna Venera je na moćnom stupnju, dok je Venera solarnog povratka u znaku Djevice, znaku svog pada, što je slika pada nakon uspona, jer u ovoj godini dobiva šansu kao kandidat na parlamentarnim izborima, ali Venera kao esencijalni signifikator politike i vladar oba Ascendenta odlazi u znak svog pada pa na taj način uz ostale astrološke faktore gubi na izborima unatoč dobrim predviđanjima.

Kako je većina planeta (natalnih i solarnog povratka) na istočnoj strani horoskopa, uključujući i vladara natalnog Ascendenta, tokom ove godine bio je u mogućnosti da donosi vlastite odluke i izrazi svoju slobodnu volju u vezi s politikom, dok sa većinom planeta ispod horizonta postaje prilično subjektivan tokom godine, ali konačni ishod stanja vidimo u poziciji natalnog i solarnog Mjeseca na zapadnoj strani, dakle konačni rezultat ovisi o volji naroda (birača).

Sva četiri ugla u kardinalnim znakovima upućuju na godinu prepunu aktivnosti. Naglašenost planeta od prve do četvrte kuće (tako što imaju u sebi većinu planeta, natalnih i solarnih), to je godina brige za sopstvenost, usredsređivanje na vlastite potrebe, želje i poslove, to je godina u kojoj preuzima odgovornost za svoje djelovanje.

Natalni i solarni vladar Ascendenta u ovom solarnom povratku odlazi u 12. kuću, u znak svog pada, egzaktno na natalnog Plutona, koji je uz Marsa vladar njegovog Sunca. Sama ova pozicija nije obećavajuća, upućuje na neke tajne koje mogu imati veze sa glasovima, mogući su napadi i sukobi, a kako ova Venera dolazi u natalnu 11. kuću (kuća koja označava političku stranku), gdje su i Pluton, Mars i Uran, moguća su bila i podmetanja u vlastitoj stranci. Ono što je markantno u ovoj solarnoj godini jeste da na Ascendent solarnog povratka izlazi 12. kuća, gdje se nalazi i solarna Venera, njegovi neprijatelji i suparnici koji su mu sigurno radili iza leđa i pokušavali ga rušiti.

U prvoj kući nalazi se Merkur, koji je ujedno i dispozitor vladara Ascendenta, a sam se nalazi u konjunkciji sa Ascendentom na sjajnoj zvijezdi Spika, koja ima prirodu Venere i Marsa, daje mu naglašene i ležerne komunikacijske sposobnosti, fino ponašanje i uzvišene interese i prihvaćanje u društvu, povećan broj javnih nastupa (Merkur – govor, Vaga – javnost), ali bez obzira na to koliko njegov nastup može biti šarmantan, jer ovaj Merkur živi u Veneri pa je njegov šarm neosporan, susret Venere i natalnog Plutona ne daje da zasja u punom sjaju.

Sunce solarnog povratka nalazi se u natalnoj prvoj kući. To je mjesto koje ukazuje na mogućnost velikog rasta u psihološkom i profesionalnom smislu (vlada natalnim MC-om), ali preko njegovog dispozitora Marsa egzaktno na samom solarnom MC-u, i to u padu dovodi do gubitka njegovog cilja da postane premijer i najmoćnija osoba u državi (a bio je tako blizu ostvarenju svog sna, MC u Raku), jer to je podržavala i pozicija solarnog Saturna koji je u egzaktnom sekstilu sa Suncem, a preko svog dispozitora  Merkura postaje egzaltiran u prvoj kući. Nažalost, sa Merkurom je u kvadratu pa su za sada njegova želja i njegov cilj ostali samo san, ali ne zadugo, jer on je ostavio snažan dojam budući je solarni Pluton kao vladar Ascendenta na Centru Univerzuma, pa je logičan slijed „ponovno se vraćam, ali kao pobjednik“.

Natalni Jupiter i MC dolaze u solarnu 10. kuću. On u ovoj solarnoj godini postiže određeni profesionalni uspjeh, jer biva izabran kao kandidat svoje stranke za parlamentarne izbore, ali da bi doživio vrhunac svoje karijere, ipak će morati pričekati do 2011. godine.

SOLARNI POVRATAK 2011.

Ascendent solarnog povratka u znaku Djevice ukazuje da dolazi do promjena na poslovnom planu, period kada se priprema i reorganizira za predstojeću, novu fazu života, za služenje (u ovom slučaju, služenje svojoj domovini, što i je glavni zadatak premijera). Znak Djevice koja dolazi iz natalne 11. kuće ponovno otvara pitanja 11. kuće (kako će predstavnik njegove stranke proći na parlamentarnim izborima), ali ovo je i druga od 10. kuće, što sada daje nagrada u vidu priznanja, jer 11. kuća je druga od 10.

Većina planeta je ispod horizonta te je on i dalje subjektivan, ali sa Djevicom na Ascendentu postaje više oprezan, umjeren i analitičan. Vladar njegovog Ascendenta Merkur u egzaktnoj je konjunkciji sa Venerom, natalnim vladarom Ascendenta (ova konjunkcija je veoma važna, jer obe planete su vladari Ascendenta, natalnog i solarnog, a pojavljuje se samo pet do šest puta u životu), i daje naglasak na izuzetno uspješnu godinu u pogledu ispunjenja želja. Kako u Marsu žive obe planete, a sam je Mars u međusobnoj recepciji sa Suncem, uz to još je visoko postavljen u 11. kući, u znaku svog tripliciteta Lavu, pa eto nam novog „kralja“ koji ovaj put može podršku dobiti od mlađih birača, koji je pun samopouzdanja i snage.

Od planeta u usponu tu je egzaltirani Saturn u blizini svog stupnja egzaltacije, ali i u blizini fiksne zvijezde Spika, koja donosi slavu i visoke položaje, titule, a kako je Saturn  natalni vladar četvrte kuće, evo slike novog premijera narodu. Uz to,Saturn je u znaku njegovog natalnog Ascendenta, a Venera, koja je vladar natalnog Ascendenta, sada se nalazi u znaku Škorpiona, znaku njegovog Sunca.

Naglašenost planeta u usponu u prvoj, drugoj i trećoj kući može ukazati na zbivanja u toj simbolici u prvom kvartalu, što se i desilo, jer su izbori za parlament bili 4. Prosinca 2011, kada tranzitni Saturn dolazi na njegov natalni Ascendent, dok je Saturn natalni vladar četvrte kuće, donosi mu nagradu i odgovornost za  narod.

Saturn u prvoj kući donosi mu provjeru ali i potvrdu vlastitih vrijednosti. Saturn (vrijeme) donosi rezultate koji se ubiru, a posijani su prije par godina, dakle trebalo je čekati pravi trenutak, jer Saturn i jeste restrikcija, ali i ekspanzija kroz vrijeme. Tu je i Sunce s kojim će Saturn napraviti prvu konjunkciju, pa eto počasti, ali i odgovornosti, te konjunkcija Venere i Merkura. Pred njim se nalazi period u kojem će se izražavati iskreno, dramatično i otvoreno i, napokon njegovo natalno Sunce zasjalo je na pravi način, kuća kojom vlada Sunce je 11. kuća, koja predstavlja njegovu stranku, tu je mjesto gdje će osjetiti najveći rast tokom godine, u kojoj se može poistovjetiti sa sobom i postići najveći rezultat, jer tu je Mars koji je natalni vladar šeste kuće Ovna, koja opisuje njegov posao, da uvijek mora biti prvi, glavni, jedini, dok je solarni vladar šeste kuće Jupiter na natalnom MC-u, pa je ovo solarna godina koja nagovještava veliki profesionalni uspjeh. Kako u Suncu živi Mars koji je vladar solarne sedme kuće (partnera), evidentno je da će trebati koalirati sa svojim partnerom s kojim se postiže zajednički uspjeh, mada taj partner može biti pomalo ekstravagantan, ali narod ga voli (Uran, vladar četvrte kuće, egzaktno na vrhu sedme kuće).

Pozicija Mjeseca je u znaku Strijelca čiji se dispozitor nalazi u Biku, u blizini stupnja egzaltacije Mjeseca, dakle narod, birači, glasači donose sreću, ali tu je i podrška koja dolazi iz inozemstva. Posebno može imati podršku Amerike, jer na samom MC-u se nalazi zvijezda Betelgez, koja ukazuje na nešto moćno, a sam st. 28 Blizanaca vezan je za Ameriku, pa glasači prepoznaju pravog lidera u otvorenom, konkretnom i ekstrovertnom liku Zorana Milanovića.

Lunarna eklipsa se desila samo šest dana nakon izbora, što je za njega značajan i pozitivan utjecaj, jer njegovo rođenje je bilo samo dan nakon punog Mjeseca, te uz solarni trigon Sunca i Mjeseca, Sunca i Marsa dobiva samopouzdanje, kao i podršku ljudi, i prosto uživa u nadmetanju, što ga sve zajedno čini pobjednikom.

Sam MC otvara natalnu devetu kuću, pa će dati i naglasak na kraćim putovanjima u inozemstvo, a posebno će biti interesantni oni vezani za Belgiju i Ameriku, zemlje koje su povezani za znakom  Blizanaca.

Zanimljivo je da u natalnom horoskopu nema planeta u zračnom elementu, osim Ascendenta, dok je u solaru planeta u zračnom elementu Neptun, koji vlada šestom kućom, kućom posla, i obrazuje kvadrat sa Venerom (natalni vladar Ascendenta), Merkurom (solarni vladar Ascendenta), te trigon sa solarnim MC-om u zračnom znaku, a preko svog dispozitora Saturna, koji je također u zračnom znaku političke Vage, formira sekstil sa Mjesecom i Marsom.

Ono što je markantno jeste tranzitni Mars, koji na dan izbora dolazi egzaktno na natalnog Marsa, koji žive u Merkuru, vladaru solarnog Ascendenta, koji formira na dan izbora aplikacioni egzaktni trigon sa Venerom, natalnim vladarom Ascendenta, te po sekundarnim progresijama Ascendenta dolazi egzaktno na natalnog Marsa, i to na 29. stupanj, a kako je Mars vladar Sunca i vladar natalne šeste kuće (posao), ovo je još jedna potvrda da u ovoj solarnoj godini on nešto završava za svoj posao i za svoju stranku, jer, natalno, Mars je položen u 11. kući. Dok je Jupiter, koji je natalno na MC-u, po tercijaru visoko u 10. kući, egzaktno na natalnom Plutonu, što je bila ista pozicija i na izborima 2007. godine, ali su sada neke druge okolnosti išle njemu u korist.

Primjer broj 3: Novak Đoković

Novak Đoković je srpski tenisač koji je proglašen najvećim talentom svjetskog tenisa, a u 2011. Godini najboljim sportašem svijeta po izboru Američke sportske akademije. Jedan je od najperspektivnijih mladih tenisača  današnjice. Već sa šesnaest godina počeo je postizati vrhunske rezultate zbog kojih su mu zavideli mnogo stariji i iskusniji igrači od njega. Analizirajući njegovu natalnu kartu, koja je dobro postavljena, možemo zaključiti da se u njoj  vrlo markantno vidi njegov senzacionalni uspjeh.

Novak je rođen sa Ascendentom u radišnom i ambicioznom znaku Jarca, sa Suncem u Blizancima, i to na 1. st., Mjesecom u Ovnu na 5 st., što significira da mora biti prvi. U čemu? Pa naravno u sportu, jer je dispozitor njegovog Sunca Merkur upravo u petoj kući, a Mjesec na 5. stupnju, što je signifikacija sporta, dok se Sunce, kao prirodni vladar pete kuće, nalazi na 1 st. (analogan znaku Ovna).

Pozicija Ascendenta na kraljevskom 15. stupnju Jarca (pa eto Srbin broj 1 u svijetu, jer Srbija je predstavljena znakom Jarca, i to baš sa 15. st. Jarca), čiji dispozitor odlazi u 11. kuću znaka Strijelca na 19. stupanj ambicije, te u egzaktnom trigonu Saturn–Jupiter, koji preko dispozitora Jupitera dolazi na mjesto egzaltacije Sunca, što ga postavlja na poziciju najboljeg među najboljima, poznatog diljem Univerzuma.

Dispozitor Sunca je Merkur koji je u svom sjedištu znaka Blizanaca, daje mu druželjubivost i komunikativnost, ali i razigranost, otvorenost za suradnju u svakom smislu. Sa Uranom koji je vladar umetnutog znaka Vodenjaka iz prve kuće možemo pretpostaviti da će se kasnije u životu još više angažirati oko humanitarnog rada.

Kako ga promatramo primarno kao sportaša, mada on neosporno ima i druge talente, analiziramo seriju 5 i 6, koje opisuju sport, kreativnost, ali i kvalitetu zdravlja koja se direktno manifestira na njegovu fizičku kondiciju. O kojem sportu se radi – opisuje znak Blizanaca na vrhu pete kuće. Sa svojim vladarom Merkurom u sjedištu ukazuju na sport koji se igra rukama, s malom lopticom, što je sve u signifikaciji Merkura koji je u egzaktnom sekstilu sa Jupiterom, dispozitorom vladara Ascendenta Saturnom, a kako je Jupiter (elitni sport) primarni signifikator tenisa, ovo je aspekt koji mu donosi slavu, pobjedu, brzu koordinaciju pokreta, jer se nalazi u brzom, dinamičnom Ovnu, a ujedno vlada 11. kućom i njegovim tijelom (Saturn, vladar Ascendenta).

U šestoj kući, kući posla i zdravlja, nalazi se Mars koji je u Raku u padu, ali u međusobnoj recepciji sa Mjesecom dobiva na snazi, izdržljivosti koja mu je neophodna. Da će i financijski profitirati od svog posla govori egzaktan sekstil Marsa sa vrhom osme kuće i egzaktan trigon sa vrhom druge kuće, dok se vladar druge kuće Neptun nalazi na stupnju sreće (7. st. Jarca).

Venera u svom sjedištu, koja također significira lopticu, i Jupiter, koji predstavlja tenis, smješteni u trećoj kući, ponovno čine naglasak na brzini i spretnosti ruku, ali i sposobnost za dobru komunikaciju, šalu i mnogo putovanja.

Sam Ascendent se nalazi na zvijezdi Vega, koja ima prirodu Venere i Merkura, donosi uspjeh, bogatstvo, čast i mudrost, popularnost, ali pomaže i kod koncentracije. Međutim, ono što je markantno u njegovom horoskopu je Merkur, koji je vladar pete kuće (sport), u konjunkciji sa fiksnom zvijezdom Nihal, koja se vezuje za tenisače i daje im brze reflekse (Alis Marbl ima Saturn na 19. st. Blizanaca, Ilija Nastase Urana, suvladara šeste kuće, Iva Majoli Marsa na 17. st., koji vlada Ascendentom, Tiger Woods – loptica, ruke, brzina – ima Marsa na 17. st. Blizanaca, a Mars vlada trećom kućom).

Dakle, samim natalnim horoskopom usmjeren je da realizira svoje snove, uspjeh, slavu i bogatstvo, a kada će se to u potpunosti realizirati, potvrdit će se solarnim povratkom koji će aktivirati ono što je natalno nagoviješteno.

SOLARNI POVRATAK 2011.

Novak Đoković je svoj 24. solarni povratak dočekao na teniskom terenu u Parizu, gdje je igrao meč sa Majklom Ljodrom, tokom kojeg je više od dva sata zabavljao publiku kao klaun ala Nastase, padao po terenu, zasmijavao pun stadion, i gdje se u jednom trenutku popeo na mjesto di-džeja.

Njegov solarni Ascendent se nalazio na posljednjem stupnju Vage i otvorio je njegovu natalnu devetu kuću, dok sam znak Vage daje sliku proslave njegovog rođendana u javnosti negdje u inozemstvu. To potvrđuje i sam vladar Ascendenta Venera, koja odlazi u svoje sjedište Bika u sedmu kuću, gdje se nalazi i Merkur, vladar njegove natalne pete kuće, kuće sporta i zabave. Budući da se radi o jednom svjetskom sportašu, primarno promatramo vladara pete natalne i solarne kuće, ali i Marsa koji je u karijeri sportaša veoma važan, a u Đokovićevom horoskopu vlada MC-om i solarnom, gotovo cijelom prvom kućom, koji je u egzaktnoj konjunkciji sa Venerom i Merkurom u sedmoj kući, pa eto nam slike zabave, proslave rođendana za vrijeme održavanja meča. Merkur (tenis) – Mars (borba) u javnosti, pred publikom, ali i važnost drugih ljudi koji su ga predložili da bude najbolji sportaš u 2011. godini.

Njegov život i njegov dom negdje su u inozemstvu, jer je natalni vladar četvrte kuće (dom) upravo Venera, koja je vladar solarnog Ascendenta, a natalno Sunce koje se nalazi u četvrtoj kući sada je vladar solarnog MC-a,  u osmoj kući (plaćanje velikih poreza preko karijere, ali i dom i karijera negdje daleko od mjesta rođenja).

Kako njegov solarni Ascendent započinje na 29. st. (ostvarenje snova) i u devetoj natalnoj kući, naglašava važnu ulogu inozemstva, stranaca u njegovoj 24. godini života, a to je upravo godina kada biva proglašen za najboljeg sportaša svijeta.

Vaga u usponu označava traganje za osobama koje dijele njegove ideje i interese, a svakako akcent daje i na odnose u svom životu i jačanje ljubavne veze sa svojom djevojkom, sa kojom zajedno živi.

Kardinalni Ascendent sa fiksnim MC-om donosi godinu prepunu aktivnosti, u kojoj je nužno odrediti cilj, te ako je postavio sebi cilj da u toj godini postane najbolji, da zrači autentičnošću, poštenjem, da bude ličnost kojoj se dive i koju poštuju upravo zbog toga što je takav kakav jeste, priznanje dolazi u velikom stilu.

Prevlast planeta na zapadnoj strani horoskopa daje naglašenu prisutnost u javnosti, ali i brigu za druge, jer planete su se uglavnom grupirale od sedme-osme kuće, te većina planeta u ugaonim kućama (4 i 7) naglasak daje na neke nove projekte, nove odnose, kao i na novi početak (početak kada postaje broj „1“).

Pluton, dominantna planeta njegovog natalnog horoskopa i natalno na samom MC-u, čiji je vladar, u solaru dolazi egzaktno na Neptuna, vladara njegove druge kuće, a sam Neptun na 0 st. Riba u solarnoj četvrtoj kući, a osim konjunkcije sa Neptunom, tu je i  trigon sa solarnom Venerom, Merkurom i Marsom. Sve su to značajni pokazatelji vrlo uspješne godine, ne samo po pitanju priznanja već i ogromne financijske dobiti, te stvari vezane za nekretnine.

Venera je natalni vladar četvrte kuće, natalno i solarno u Biku, pa eto njegovih restorana nazvanih „Novak“.

 


 

Kako je ovo priča o karijeri, nužno je razmotriti i ulogu zemljanih kuća i njihovih vladara. Ono što je zajedničko u tri horoskopa solarnog povratka je to da u godinama kada nose svoju pobjedu vladar solarnog Ascendenta dolazi u konjunkciju sa vladarima zemljanih  (poslovnih) kuća, pa tako u slučaju Obame u 2008. godini, kada je vladar Ascendenta Venera u konjunkciji sa Plutonom, planetom koja je vladar njegove solarne druge kuće i natalne 10. kuće (vrhunac karijere). U 2012. godini, Obami je vladar Ascendenta Merkur u egzaktnoj konjunkciji sa natalnim Merkurom, prirodnim signifikatorom šeste kuće (posao,) dajući još jednom naglasak na zemljanim kućama koje fokus pažnje iz solarne godine uspijevaju materijalizirati.

U horoskopu solarnog povratka Milanovića u 2007. godini, solarna Venera, vladar Ascendenta, dolazi u egzaktnu konjunkciju sa Plutonom, vladarom natalne druge kuće (ponovljeni aspekt kao i kod Obame u 2007).

U 2011. godini, Merkur je vladar Ascendenta, a ujedno je i vladar MC-a i egzaktno u konjunkciji sa Venerom, vladarom ponovno druge solarne zemljane kuće. I kod Milanovića (2011) i kod Obame (2012) dešava se da je Ascendent u zemljanom poslovnom znaku Djevice, a MC u Blizancima, dakle isti vladar Ascendenta i MC-a, tj. godina kada je fokus pažnje usmjeren na posao, karijeru, da se silan trud materijalizira putem pobjede na izborima.

U solarnom povratku za 2011. godinu u slučaju Đokovića također se ponavlja da je vladar solarnog Ascendenta Venera u egzaktnoj konjunkciji sa Marsom, vladarem druge solarne i šeste natalne kuće.

Ono što im je zajedničko jeste to da u godinama pobjeda, uspjeha i slave dominantne postaju zemljane kuće, kada vladari solarnog Ascendenta dolaze u konjunkciju sa vladarima druge, šeste i 10. kuće.

Promatrajući i analizirajući ove markantne horoskope dolazimo do zaključka da ma koliko ovi ljudi bili pametni, sposobni, vrijedni, svoj najveći uspjeh ostvarili su pod uplivom zvijezda pod kojima i sami postaju sjajne zvijezde na nebu, šarmantni kako to samo može biti Venera (ASC Obama 2008, Milanović 2007, Đoković 2011), koji nas ne mogu ostaviti ravnodušnim zbog svoje elokvencije, ugodnog glasa i smisla za humor, koji može donijeti samo jedan Merkur, vladar Ascendenta kod Obame u 2012. i kod Milanovića u 2011).

Literatura:

 • Internet
 • Wikipedija
 • Solarni povratak, Raymond Merriman
 • Tumačenja solarnog i lunarnog povratka, Bans Kirby & Janey Strubbs
 • Proricanje budućnosti, Marion March i Joan McEvers
 • Točak sudbine, Aleksandar Imširagić
 • Tajne stepena Zodijaka, Aleksandar Imširagić
 • Stubovi sudbine, Aleksandar Imširagić
 • Knjiga vladarstva u astrologiji, Aleksandar Imširagić
 • Tajni uticaj planeta, Goran Milekić
 • Poslovna astrologija, Sergej Šestopalov, DVD izdanje